Kušnja, test i napast

Ivan Rukavina u ovoj propovjedi govori o važnoj temi. Izvorni naslov ove propovijedi je Peirasmos.

Riječ Peirasmos je grčka riječ koja znači kušnja. Pojavljuje se 21 put u 20 stihova u Novom Zavjetu. U ovoj propovjedi ćemo proučiti kontekst ove riječi i vidjet ćemo da ona ima puno dublje značenje. Tri značenja riječi Peirasmos na hrvatski možemo prevesti kao kušnja, test i napast. Iako su sve ove tri riječi sinonimi iste riječi kušnja, imaju različito značenje u širem kontekstu.

Postoji i druga riječ koja se koristi za kušnju a to je riječ Peirazo. Ova riječ ima gotovo isto značenje i kontekst a pojavljuje 39 puta u 35 stihova u Novom zavjetu. Dakle samo u Novom Zavjetu imamo 55 stihova na temu kušnji. Ovo je očito ozbiljna tema i nešto na što moramo obratiti ozbiljnu pozornost.

Što je kušnja? Odakle dolazi? Čemu služi? Koji joj je smisao? Koje su posljedice kušnje? Mogu li nadvladati u kušnji? Ovo su samo neka od pitanja na koja ćemo pokušati dati odgovor u ovoj propovjedi.

Podijeli, pošalji, isprintaj

Komentiraj

Dobrodošli u CCE

Prijavite se sa svojim korisničkim imenom ili email adresom i lozinkom, kako biste mogli koristiti usluge ovog web sitea.

CCE na društvenim mrežama