Search
Close this search box.
Crkva s Ukrajincima travanj202

Prvi mjeseci misijske pomoći Ukrajini

Više od 70 izbjeglica iz ratom zahvaćene Ukrajine, našlo je svoje prvo utočište i skrb u obiteljima Crkve cjelovitog evanđelja i Svjetlo svijeta iz Varaždina, koje su u veljači ove godine pokrenule misijsku pomoć Ukrajini. 

Više od 70 izbjeglica iz ratom zahvaćene Ukrajine, našlo je svoje prvo utočište i skrb u obiteljima Crkve cjelovitog evanđelja i Svjetlo svijeta iz Varaždina, koje su u veljači ove godine pokrenule misijsku pomoć Ukrajini. 

Prve izbjeglice koje su zbrinuli bili su članovi obitelji ukrajinskih prijatelja u Hrvatskoj koji su i sami 2014. izbjegli s anektiranog Krima i našli svoj mir u Hrvatskoj.  Većina današnjih izbjeglica stigla je samo s putnom torbom i/ili ruksakom na leđima, bez novca čak i za osnovne životne potrebe.

Zahvaljujući potpori naših američkih prijatelja iz saveza crkva i donacijama naših članova i donatora, Crkva je mogla zakupiti prvu kuću i smjestiti više od dvadeset pet izbjeglica u Zagrebu. Dio njih smješten je u prigradskom hotelu koji je ponudio besplatno korištenje soba uz redovne obroke koje su im mogli priuštiti. Više od dvadeset članova izbjeglih obitelji svoje mjesto našlo je u varaždinskim kućama članova Crkve. 

Osim smještaja i hrane te osnovnih potrepština, Crkva se potrudila i za niz drugih sadržaja koji bi, posebice djeci, trebali olakšati emotivne patnje kroz koje prolaze. Tako su organizirani obiteljski izleti, posjeti igraonicama, muzejima, zoološkom vrtu i drugim sportskim i kulturnim sadržajima.

Istodobno koordinatori misijske pomoći daju sve od sebe na svim oblicima pomoći, od registracije i reguliranja statusa do izbjegličkih prava, rješavanja zdravstvenih poteškoća, nastavka školovanja, učenja jezika itd. Traže se novi smještaji, odgovarajući poslovi i poduzetničke mogućnosti, angažmani u kulturi, sportu i slično. Prvi mjeseci misijske pomoći pokazali su svu neophodnost njenog postojanja za sve koji su pristigli u našu obitelj iz Ukrajine.

Podijeli, pošalji, isprintaj

Komentiraj

CCE text left

Dobrodošli u CCE

Prijavite se sa svojim korisničkim imenom ili email adresom i lozinkom, kako biste mogli koristiti usluge ovog web sitea.

CCE na društvenim mrežama